Informants

informerImage
Jordi Simorra Glaria
Josepa Aguilar Riba
Any de naixement: 1926 i 1933
El Jordi (Barcelona, 1926) i la Pepita (Andorra la Vella, 1933) van esdevenir, gràcies al seu esforç, un punt de referència del món de la modisteria i sastreria de l’avinguda Meritxell. L’any 1956 van obrir un establiment a la part alta amb el nom de SIMGLAR amb un gran cartell a l’aparador que deia: “Trajes en 24 horas”. Els vestits a mida per a senyors eren un dels productes més demanats pels turistes francesos de l'època. Tanmateix, amb l’arribada del prêt-à-porter, van haver de canviar l’orientació del seu negoci i l’any 1973 van obrir Pells Boutique, una pelleteria que els donaria fama internacional.
informerImage
Benet Pantebre Martínez
 
Any de naixement: 1929
El Benet (Barcelona, 1929) ha vist créixer, des del seu establiment de la part alta de l’avinguda Meritxell, l’eix comercial. El seu tarannà enginyós i la venda de productes singulars el van convertir en un referent, tant per a la clientela nacional com per als turistes. A la seva botiga es podia trobar de tot seguint les tendències de cada moment: des d’hams de pescar fins a col·leccions de segells o imitacions de pedres precioses. El seu establiment s’ha mantingut inalterable en el temps al llarg de 60 anys.
informerImage
Casimir Arajol Farràs
 
Any de naixement: 1933
El Casimir (Andorra la Vella, 1933) és nascut a cal Cisco de Sans en una família de tradició de traginers. La seva passió per la fotografia el va dur a ser el president de l’Agrupació Fotogràfica del Cine Amateur, i amb la seva càmera ha immortalitzat diferents fets remarcables de la història d’Andorra la Vella. El seu caràcter inquiet l’ha portat a participar en diferents moments de l’avinguda Meritxell: ha fet des de rei d’orient acompanyat d’un lleó a les cavalcades fins a de xofer a les excursions amb jeep per les muntanyes d’Andorra recollint els turistes als hotels de l’avinguda. El Casimir és veí de l’avinguda, del carrer de les Canals. El Xalet Arajol es va començar a construir a la dècada de 1950 en resposta del creixement urbanístic dels voltants de l’eix comercial.
informerImage
Domitilia Escudero Vázquez
 
Any de naixement: 1929
Popularment coneguda com la gallega de l'avinguda Meritxell, la Domi (Ourense, 1929) va treballar als Establiments Marina, propietat de la família Heras-Colell, des de 1957 fins al seu tancament a la dècada dels 90. La dedicació constant i la seva lleialtat la van convertir en un membre més de la família d’empresaris.
informerImage
Jacint Riberaygua Caelles
 
Any de naixement: 1938
El Jacint (Andorra la Vella, 1938) va ser el Batlle del copríncep francès. Quan tenia 10 anys es va traslladar a viure a la part alta l’avinguda Meritxell al número 66. En tot aquest temps, ha vist com l’antiga carretera cap a Escaldes-Engordany es transformava, progressivament, en el barri nou i s’enduia l’activitat del barri antic.
informerImage
Josep Solana Tieles
Mercè Puy Torres
Any de naixement: 1931 i 1934
El Josep (Andorra la Vella, 1931) conegut popularment com el Pepín de cal Moixó, va ser l’hereu de la Villa Tieles, la primera construcció a la part alta de l’avinguda Meritxell. De la seva joventut, recorda el camí que feien a peu per anar al cinema i al ball al casino d’Escaldes, on hi va conèixer la seva dona, la Mercè (Miralcamp, 1934). La parella va participar en la vida festiva del poble d’Andorra la Vella, com el Carnaval, la Festa Major, Cap d’Any, els Armats de Setmana Santa entre moltes altres activitats socials i culturals de la parròquia. Les seves trajectòries professionals estan estretament lligades a l’arribada del turisme i van esdevenir empresaris hotelers de l’avinguda. El Josep també va fer de xofer a les excursions amb jeep per les muntanyes d’Andorra amb les companyies Coll i Baró.
informerImage
Xavier i Carme Rebés d'Areny-Plandolit
Any de naixement: 1947 i 1949
El Xavier i la Carme (Andorra la Vella, 1947 i 1949) són els petits dels cinc germans Rebés d’Areny-Plandolit. El seu pare, el Bartomeu Rebés Duran, era fill de l’hereva de cal Guillemó, una gran propietat d’Andorra la Vella. D’ell recorden la seva sensibilitat cultural que va fer que s'impliqués activament en la promoció i difusió de diferents associacions culturals, turístiques, esportives i filantròpiques del país. També, com va impulsar el desenvolupament urbanístic de la parròquia, fins i tot, amb la donació de terrenys. Encara recorden que de petits l’acompanyaven a prendre mesures dels terrenys de la propietat per poder-los vendre.
informerImage
Maria Villeró Castella
 
Any de naixement: 1934
La Maria (Manresa, 1936), juntament amb el seu marit, Francesc Mitjavila, van obrir als inicis de l’any 1960 la Farmàcia del Pont, ubicada dins de les galeries de l’Hotel Montserrat. Al llarg de quatre dècades, la Maria ha vist evolucionar el turisme i les demandes comercials del sector dispensant medicaments a la gent del país i turistes.
informerImage
Antoni Armengol Vila
 
Any de naixement: 1953
L’Antoni (Andorra la Vella, 1953), més conegut com el Ton, recorda com l'activitat comercial i cultural del barri antic es va desplaçar de manera progressiva a l'avinguda Meritxell. L'evolució entroncava amb el creixement del país, per la qual cosa, els seus negocis van anar canviant d'ubicació: van començar al barri antic, més tard es va instal·lar en un petit establiment dins del pàrquing del Trillà i, finalment, a l’avinguda Carlemany.
informerImage
Antoni Zorzano Riera
 
Any de naixement: 1949
El Toni (Sant Julià de Lòria, 1949) va créixer a la part alta de l’avinguda Meritxell al número 48, entre teles i patrons que la seva mare, Cecília Riera, que confeccionava vestits per a les dones d’Andorra. El seu interès per l’esport el va portar a jugar i a ser un precursor d’una nova onada de jugadors de rugbi del VPC. Anys més tard, es va endinsar en el sector de l’oci nocturn i va esdevenir propietari de Toni’s Club, l’Adams Club i l’Àngel Blau, situats a l’avinguda.
informerImage
Antoni Puigdellívol Riberaygua
 
Any de naixement: 1946
L’Antoni Puigdellívol (Andorra la Vella, 1946) va ser cònsol major d’Andorra la Vella (1978 – 1979) durant el seu mandant va gestionar la construcció del garatge de la plaça Rebés. A més, la família Puigdellívol Riberaygua va aixecar l’Hotel Riberpuig i el Restaurant La Truita, situats a la part alta de l’avinguda Meritxell al número 58. La gran peixera de l’aparador plena de truites i la seva especialitat de la truita a la papillote van esdevenir un punt de referència per tots els turistes del país. A finals de la dècada de 1960, la família Puigdellívol Riberaygua va participar en la posada en marxa de l’Escudella de Sant Antoni, coneguda popularment com l’Escudella dels Tonis de l’avinguda Meritxell.
informerImage
Marcel·lí Roca Bagués
 
Any de naixement: 1926
El Marcel·lí (Andorra la Vella, 1926) va néixer a la casa dels masovers de casa Guillemó. Els anys de bonança econòmica van permetre a la família comprar un terreny a la carretera i obrir un petit comerç on venien la llet de les seves vaques i, més endavant, van posar unes taules i oferien iogurts casolans i infusions. Aquest establiment, la Granja Roca, estava situat a la part alta de l’avinguda Meritxell al número 50. El relat de la família Roca Bagués és un clar exemple de la mutació social i econòmica que va viure la societat andorrana al llarg del segle XX.
informerImage
Josep Maria Cosan Nadal
Joan Santamaria Terré
Any de naixement: 1947 i 1945
El Josep Mª (Escaldes-Engordany, 1947) i el Joan (Andorra la Vella,1945) són amics, veïns i empresaris de l’avinguda Meritxell. El seu tarannà emprenedor i la seva visió comercials els ha dut a tenir diferents negocis: de ben petits, ja tenien una paradeta on venien els cuentos de “Hazañas Bélicas” als turistes francesos. Més tard, van dedicar-se a la venda ambulant de jerseis. Amb el temps, es van associar i van obrir una empresa de representacions. Aquesta unió els ha portat a seguir treballant junts, i des del gener de 1968 són corredors d’assegurances a la Companyia d’Assegurances d’Andorra.
informerImage
Guillem Benazet Riba
 
Any de naixement: 1944
El Guillem (Ordino, 1944) prové de cal Sabater d’Ordino i de cal Palanca del Pui de la Massana. El seu relat se centra en la gestió de la fusta i el funcionament de les serradores a Andorra, i més concretament, la de la seva família i la de la família Rossell de cal Cintet. Recorda que gràcies a l’auge de la construcció, les serradores es van enriquir ja que van proporcionar les bigues que van aixecar els edificis del llarg de l’avinguda Meritxell. Esmenta que es talava fins i tot la fusta petita i s’utilitzava per fer els encofrats. El Guillem explica com amb el pas del temps, els avenços industrials i mecànics i el desenvolupament socioeconòmic que vivia el país van deixar enrere les velles formes d’organització social i política dels quarts.
informerImage
Joana Molné Armengol
 
Any de naixement: 1919
La Joana (La Massana, 1919) va néixer a cal Palanques en una família de 8 germans. Recorda com era Andorra la Vella abans de la construcció de l’avinguda Meritxell. L’any 1947 es va casar amb l’Antoni Forné Jou, un refugiat espanyol que va participar en la promoció turística i econòmica d’Andorra a través del Sindicat d’Iniciativa, ubicat a la plaça Príncep Benlloch. Amb l’arribada del seu primer fill, es van instal·lar a Andorra la Vella. Rememora el dia a dia de l’avinguda Meritxell ja urbanitzada com a veïna de cal Llovera situat a la part alta.
informerImage
Jean-Louis Pérez Pradère
 
Any de naixement: 1951
El Jean-Louis (Andorra la Vella, 1951) va néixer a la casa Pérez de la part alta de l’avinguda Meritxell. Ja de ben petit es va impregnar de l'ambient d'una família treballadora i negociant. El seu pare, George Pérez, i el seu tiet, Antoine Pérez, van saber trobar un negoci que els impulsaria a ser un referent del comerç i de creixement econòmic de l'eix comercial. La família Pérez va començar a la dècada dels 40 regentant l'Hotel Pyrénées de la família Calvet. Amb els anys van poder invertir els estalvis en la construcció de la casa Pérez on van començar amb la venda de peces de recanvi d’automòbil. L'any 1962 es van afiliar amb el grup Printemps i van inaugurar un dels primers grans magatzems del país, el Prisunic, situat al pont de la Rotonda. L'any següent, farien la primera reforma de la casa Pérez i es convertiria en els magatzems Pyrénées. La mort de George Pérez l'any 1974 va obligar el Jean-Louis a incorporar-se als negocis familiars amb 23 anys.
informerImage
José Bazan Mora
 
Any de naixement: 1930
El José (Montsó, Osca, 1930), l'esclat de la Guerra civil espanyola va obligar la seva família a fugir, i com a conseqüència, va quedar dispersada en diversos indrets. Andorra va ser el lloc de retrobament l'any 1940 i on van refer la vida. Quan tenia 12 anys va començar a treballar a la Serradora del Cintet, on estaria més de 4 dècades i n’arribaria a ser l'encarregat. Durant aquest temps i a conseqüència del creixement que vivia el país, la indústria es va desplaçar als afores en resposta a les necessitats urbanístiques i comercials de l'eix comercial.
informerImage
Carme Larrosa Puertolas
 
Any de naixement: 1924
La Carme (Osca, 1924) va arribar a Andorra des de Benasque als inicis de la dècada de 1940, quan el seu pare, guàrdia primer de duana, va ser destinat a la duana de la Farga de Moles. Recorda que el primer dia que va arribar a Andorra era Sant Josep, i va quedar sorpresa pels camps de grandalles i la majestuositat de la naturalesa del país i en aquell moment es va dir: “què bonic és això, m’agradaria viure aquí”. L'any 1945 es va casar amb Josep Lluelles i van decidir independitzar-se. La dificultat de l’època per trobar habitatges de lloguer els va portar a comprar un terreny als afores d’Andorra la Vella, propietat de Cal Til·lari. Allà hi van construir la primera casa de la part baixa de la futura avinguda Meritxell a l’any 1947.